Udruga Penkala


Udruga Penkala osnovana je 2018. godine, a okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače i tehnologe, iz industrije i akademije, iz Hrvatske i inozemstva, te studente

Cilj Udruge je stvaranje poznanstava, poticanje suradnje i novih prilika, prenošenje znanja i iskustva među generacijama. Udruga broji 200-njak članova. Neke od redovnih aktivnosti Udruge su znanstveni blog, znanstveni podcast “Slušalica”, znanstvena predavanja Science@Home, okrugli stolovi i radionice, a vrhunac svake godine predstavlja godišnje okupljanje mladih znanstvenika pod nazivom Mutimir.

Naš tim


dr. sc. Inga Patarčić

Inga Patarčić zaposlena je kao menadžer znanstvenih podataka pri Max Delbrück Centru za molekularnu medicinu (MDC) u Berlinu. Na istom institutu završila je i doktorat iz bioinformatike te radila kao znanstveni komunikator. (Su)organizirala je i inicirala nekoliko znanstveno-komunikacijskih događaja poput Duge noći znanosti u Berlinu i Grada Znanosti (Wissensstadt) te redovito sudjeluje u događajima koji promoviraju znanost i znanstvenice (npr. Soapbox Science). To iskustvo ju je i potaknulo da organizira slična događanja i u Hrvatskoj te je zajedno s Udrugom Penkala pokrenula Znanost u prolazu. U Berlinu priča znanstvene priče i trenira znanstvenike u istome (storytelling) – a to će možda biti podloga za novo događanje i u Hrvatskoj. Prethodno je diplomirala molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i radila kao istraživačica na Medicinskom fakultetu u Splitu i Sveučilištu u Edinburghu.

dr. sc. Dario Lečić

Dr. sc. Dario Lečić zaposlen je u Hrvatskoj zakladi za znanost, gdje je zadužen za praćenje rada doktoranada financiranih u okviru Projekta razvoja karijera mladih istraživača. Idejni je začetnik i voditelj aktivnosti PhD Café, u okviru koje doktorandi u neformalnom okruženju predstavljaju teme svojih istraživanja. Također sudjeluje u organizaciji aktivnosti „Karijerni putevi“, na kojoj hrvatski znanstvenici iz inozemstva predstavljaju svoje karijere i daju savjete doktorandima iz RH. 2019. godine sudjelovao je u organizaciji manifestacije „Europska noć istraživača“ u tunelu Grič. Osim kroz rad u HRZZ-u i Udruzi Penkala, sudjeluje u radu još nekoliko udruga za popularizaciju i promociju znanosti.